søndag den 7. august 2011

Pycnogoniderne

Havet er fuldt af almindelige dyr, som de fleste mennesker hverken har set eller hørt om. Havedderkoppen er et af dem.

De fleste havedderkopper – eller pycnogonider – er under en centimeter store, men ved begge poler og i havets dybeste dele kan de have et benspænd på op til næsten en halv meter i diameter. Her ved Grønland fanger vi eksemplarer med benspænd på 30-40 cm, hvilket altså er i den absolutte verdenselite. Som regel finder vi smukt gule dyr, som man ved første øjekast er lige ved at kassere som plastikaffald. De ligner noget fra legetøjsafdelingen for "vi leger med ikke-eksisterende uhyrer fra en anden galakse", og man forventer næsten at finde et rum til batteriet og et "Made in China", når man vender et eksemplar om.

Havedderkopper ér faktisk i familie med almindelige edderkopper, men slægtskabet er så langt ude, at biologerne ikke er helt enige om klassifikationen. De har bl.a. de otte ben til fælles. Dog kun til en vis grad, idet man kender havedderkopper med både fem og seks par ben, hvilket ingen edderkopper har. Havedderkopper lever af andre bunddyr som koraller, svampe og orme.

Forplantningen hører også til i den mere specielle afdeling. Kønsorganerne ligger i kropshulen, men strækker sig langt ud i benene, som har mange kønsåbninger. Når hunnen gyder æggene, befrugtes de af hannen, som samtidig samler æggene op og placerer dem i runde klumper på nogle specielle "ægben" forrest på kroppen. Her er det altså hannen, der tager forældreorloven og passer børn, ind til de er store nok til at flytte hjemmefra. Billedet viser netop en lille (15 cm) han med fem mørke ægklumper. Den kom desværre ikke længere med projektet og sidder nu i tørret tilstand på laboratoriets loft og venter på, at nogen skal opdage den.

PS. I går fik vi et slæb med 1½ ton rødfisk, hvoraf mere end 200 kg var meget store fisk (omkring 60 cm; enkelte op til 70-80 cm). Det er meget usædvanligt at få så mange store rødfisk i et slæb. Rødfisk vokser meget langsomt og er meget længe (30-40 år og mere) om at nå den størrelse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar